Stressmanagement

Af en toe stress is helemaal niet erg, het kan je zelfs helpen om goed te presteren! Als je op tijd rust neemt dan kan je lichaam zich weer ontspannen en herstellen. Wanneer je echter gedurende een langere periode te veel hooi op je vork hebt genomen, dan zal je merken dat je oververmoeid raakt, gespannen bent en niet goed in je vel zit. Bij een burn-out zit het venijn ook hier in de staart, want in het begin gooi je er gewoon nog een schepje bovenop, je voelt je verantwoordelijk, je bent loyaal, gedreven en voor je er erg in hebt krijg je allerlei klachten, zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal en psychisch.

Klik hier voor checklist

In de begeleiding maak ik gebruik van de CSR-methode. CSR staat voor Chronisch Stress Reversal; het terugdraaien en herstellen van verstoringen in de inspannings-en herstelsystemen als gevolg van langdurige stress. De CSR-methode integreert kennis uit de psychologie, neurologie, endocrinologie en immunologie en focust bij de behandeling op vier niveaus: lichaam, cognitie, emotie en gedrag.

Er wordt gewerkt met concrete opdrachten die 3 fases doorlopen te weten herstel, zelfmanagement en re-integratie. Hoe lang een begeleidingstraject duurt hangt af van de ernst van de burn-out. Hoe vroeger je aan de bel trekt en start met het traject hoe sneller je weer volledig hersteld bent.

Aan het eind van het begeleidingstraject ben je voldoende hersteld om je eigen functie weer te kunnen uitoefenen. Daarnaast heb je geleerd wat de signalen van overbelasting zijn zodat je tijdig gas terug neemt en je energiebalans beter in evenwicht kunt houden. Je hebt geleerd om inspanning en ontspanning op een gezonde manier af te wisselen.